Kapusta w roli głównej

Szanowni Czytelnicy! Uprzejmie informujemy, że Dział Dziecięcy Filii posiada nowy numer telefonu: 507 770 859

Kapusta w roli głównej
piątek, 25-11-2016, 16:41
Klub Kulinarny

Niedługo zima i smaki świeżych, soczystych warzyw i owoców, powoli odchodzą w zapomnienie, zanim znów doczekamy wiosennych smakołyków wykorzystajmy całą rodzinę roślin krzyżowych, które w zimowym okresie są najcenniejszym źródłem witamin. Na temat różnych odmian kapusty, uprawianych i docenianych już w starożytności rozmawiano podczas listopadowego spotkania w Klubie Kulinarnym w Filii biblioteki. Panie bardzo solidnie przygotowały się do tematu, nie tylko opowiedziały o potrawach, w których kapusta występuje w roli głównej, ale przyniosły ze sobą do spróbowania ciekawe i proste dania ją zawierające. Wśród kapuścianych propozycji znalazły się: surówka z kiszonej kapusty i suszonych śliwek, surówka z kiszonej czerwonej kapusty oraz surówka ze świeżej kapusty pekińskiej polana sosem majonezowo-pomidorowym. Wszystkie były pyszne i bardzo lekkie. Szczególnie zaskakujący był smak kiszonej czerwonej kapusty, na pewno kilka pań spróbuje przygotować ją dla swoich domowników. Wiele jeszcze można powiedzieć na temat ulubionych potraw z kapusty, wśród których królują gołąbki, bigos i młoda kapusta. Na zakończenie jedna rada: aby pozbyć się przykrego zapachu przy gotowaniu kapusty można do niej wrzucić orzech włoski, albo skórkę chleba.

Gatunek: