Przy stole z Hitlerem

Szanowni Czytelnicy! Uprzejmie informujemy, że Dział Dziecięcy Filii posiada nowy numer telefonu: 507 770 859

Przy stole z Hitlerem
Wednesday, 08-04-2020, 14:55

Powieść napisana została na podstawie prawdziwej historii, a czytelnik znajdzie w niej pogłębioną refleksję na temat moralności, standardów prawidłowego zachowania i fundamentalnych pytań o to, co jest dobre, a co złe. Brutalne wydarzenia wojny pozwalają bowiem rzucić cień na prawdziwy sens ludzkiej egzystencji i spojrzeć zupełnie inaczej na otaczającą nas rzeczywistość.

Główna bohaterka powieści, Rosa Sauer, przeniosła się na początku wojny z Berlina na bezpieczną wieś. Jej mąż, Gregor, został wysłany na front, a rodzice 26-letniej wówczas kobiety już nie żyli. Spokojne życie Sauer przerwane zostało wizytą esesmanów, którzy oznajmili jej, że została wybrana na testerkę potraw Hitlera, które podawane są mu w jego kwaterze w Wilczym Szańcu. Rosa, chcąc nie chcąc, musiała więc odbyć długą podróż na wschód i zamieszkać w tajnej kryjówce zbrodniarza pomiędzy mazurskimi jeziorami.

Rosa i dziewięć innych kobiet trzy razy dziennie kontrolowały podawane wodzowi jedzenie i picie, aby upewnić się, że nie jest ono zatrute. Ryzykowały własnym życiem dla człowieka, który bez skinienia palcem zabijał miliony. Część kobiet nie kryła się ze swoją fascynacją osobą Adolfa Hitlera, inne stanowczo wypierały z siebie myśl, że mogą być nazistkami. Wśród tej drugiej grupy była właśnie Rosa. Z upływem dni pojawiły się u niej uporczywe myśli, czy na pewno postępuje słusznie. Czy chroniąc codziennie Hitlera, można uznawać się za dobrego człowieka?

Gatunek: