Czas na filiżankę herbaty

 

Czas na filiżankę herbaty
poniedziałek, 23-11-2015, 11:14
filiżanka herbaty

Herbata to niezwykle popularny napój w Polsce i wielu innych krajach świata, dlatego w listopadzie stała się tematem głównym dyskusji uczestniczek Klubu Kulinarnego. Tradycja jej parzenia wywodzi się z Chin i sięga wiele stuleci wstecz. Jednym z krajów, w których degustacja herbaty wiąże się z prawdziwym rytuałem jest Japonia, w Wielkiej Brytanii zwyczaj picia popołudniowej herbaty trwa do dziś, w Rosji zaparza się silny koncentrat herbaty w samowarze i raczy się nią cała rodzina. Na zajęciach w Filii biblioteki panie próbowały różnych gatunków herbat z dodatkiem plasterka imbiru, częstowały się jabłecznikiem upieczonym przez panią Anię i dzieliły się swoimi wrażeniami z degustacji. Podczas spotkania omawialiśmy walory smakowe i lecznicze herbaty czarnej, czerwonej, zielonej i białej z uwzględnieniem najnowszych doniesień dotyczących szkodliwości picia herbaty z cytryną. Panie z ciekawością wysłuchały informacji o właściwościach naparów z Rooibos, liści morwy białej czy Yerba Mate. Dyskusję umiliła muzyka relaksacyjna z odgłosami natury. Następne spotkanie w połowie grudnia. Zapraszamy!