Specjały Francji

 

Specjały Francji
poniedziałek, 19-10-2015, 09:17
Francuskie specjały

Dania kuchni francuskiej znane są na całym świecie, większość osób potrafi wymienić najbardziej popularne potrawy francuskie, takie jak tarta, zupa cebulowa czy słynna bagietka, oraz bardziej wysublimowane żabie udka, ślimaki czy trufle. Na czwartkowym spotkaniu Klubu Kulinarnego Łasuchy uczestniczki z zainteresowaniem wysłuchały informacji na temat przyrządzania różnych specjałów Francji. Nie zabrakło ciekawostek z życia codziennego oraz wskazówek dietetycznych dla kobiet, które pragną zachować szczupłą i zgrabną sylwetkę, z której słyną Francuzki.  Na spotkaniu panie skosztowały zupy- kremu z pomidorów, przyrządzonej przez prowadzącą w oparciu o tradycyjny przepis francuski oraz babeczek z kawałkami czekolady, które upiekła pani Bogusia. Okazuje się, że wiele francuskich potraw na stałe wpisało się do kuchni innych narodów. Spośród nich można wymienić musztardę, majonez, naleśniki, sos vinegrette czy beszamelowy. Są to produkty tak popularne, ze używając ich, na co dzień, nawet nie wiemy, że pochodzą one z kuchni francuskiej.