Wigilia jak u mamy

 

Wigilia jak u mamy
poniedziałek, 21-12-2015, 12:23
Wigilia jak u mamy

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia zajmują szczególną pozycję w polskich domach. Zgodnie z tradycją to czas radosnych, serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Ciepła i wesoła atmosfera panowała również wśród uczestniczek przedświątecznego spotkania Klubu Kulinarnego Łasuchy, które odbyło się w czwartkowe przedpołudnie w Filii biblioteki. Panie z łezką w oku wspominały smak potraw przygotowywanych w domu rodzinnym przez mamy i babcie. Okazuje się, że wiele z tych przepisów nadal jest wykorzystywana do przyrządzenia wigilijnych przysmaków. Panie przygotowują nie tylko pierogi czy uszka, ale również barszcz z buraków na własnym zakwasie. Pani Małgosia zdradziła nam przepis na pierogi z suszonymi śliwkami, które gotuje jej mama. Aby wnieść nutkę nowości, do tych tradycyjnych specjałów warto dodać do świątecznego piernika trochę startych jabłek czy gotowanych buraków, dzięki czemu nabierze nabierze oryginalnego smaku i dłużej zachowa świeżość.