W październiku obchodziliśmy w naszej bibliotece Dni Kultury Czeskiej, dlatego na spotkaniu Klubu Kulinarnego Łasuchy rozmawialiśmy o smakołykach kuchni naszych południowych sąsiadów. Panie z klubu doskonale pamiętają jeszcze czasy kiedy do Czech jeździliśmy po piwo oraz słodycze, wśród których królowała czekolada „Studentska” z bakaliami i lentilky. Pierwszą potrawą, która kojarzy się z Czechami są knedliki, ale okazuje się, że zupa cebulowa w chlebie czy zapiekany ser to również charakterystyczne czeskie dania. Dzięki książce „Kuchnia i zwyczaje w północno-wschodnich Czechach i na Dolnym Śląsku” mogliśmy porównać tradycyjne potrawy w barwach polsko- czeskich. Jednej z pań spodobał się przepis na czeski baramborak, czyli placek ziemniaczany pieczony w piekarniku i podawany razem z pieczonymi jabłkami. Uczestniczki spotkania obiecały wykonać go w najbliższym czasie w swoich domach.