Zapusty w kuchni

Szanowni Czytelnicy! Uprzejmie informujemy, że Dział Dziecięcy Filii posiada nowy numer telefonu: 507 770 859

Zapusty w kuchni
poniedziałek, 26-02-2018, 14:07
Klub Kulinarny

Tłusty czwartek to doskonała okazja dla wszystkie łasuchów, aby do woli najeść się pączków i chrustu. W chwili obecnej jest bardzo wiele przepisów na pączki, niektóre nie są wcale tak kaloryczne i ociekające lukrem. Podczas spotkania Klubu Kulinarnego panie z apetytem skosztowały lekkich pączków przygotowanych przez panią Helenkę, przepis był nietypowy, ponieważ jednym ze składników były gotowane ziemniaki. Panie z ciekawością wysłuchały informacji skąd pochodzi zwyczaj pieczenia pączków i faworków, oraz legend związanych z Tłustym Czwartkiem. Już Rzymianie obchodzili swój tłusty dzień by uczcić koniec zimy i rychłe nadejście wiosny. Zwyczaj ten jest jednak dużo starszy. Mało kto wie, że ojczyzną faworków są Niemcy i pierwotnie ciasto było identyczne z tym przygotowanym do smażenia paczków. Niektóre panie postanowiły przy najbliższej okazji wykorzystać ciekawy przepis na chrust z dodatkiem jasnego piwa, znaleziony w przepastnych zasobach Internetu.

Gatunek: