Spotkanie Klubu Kulinarnego:Zupa na rozgrzewkę

 Zapraszamy na kiermasz książek popularnonaukowych w Filii Biblioteki na os. Różanym.

Spotkanie Klubu Kulinarnego:Zupa na rozgrzewkę
poniedziałek, 29-01-2018, 12:41
Klub Kulinarny

Jesienią i zimą, gdy za oknem chłodniej warto sięgnąć po rozgrzewające zupy z dodatkiem pikantnych przypraw. O przepisach znanych z kuchni staropolskiej i całkiem współczesnych rozmawiały panie z dyskusyjnego Klubu Kulinarnego na styczniowym spotkaniu w Filii Biblioteki. Wśród ulubionych zup znalazł się oczywiście rosół zjadany z makaronem, ziemniaczkami, z kaszą manną lub lanymi kluseczkami. Panie doceniły również rozgrzewające i wzmacniające walory zupy gulaszowej, grochówki czy kapuśniaku na żeberkach. Warto spróbować przygotować zupę-krem z dyni z dodatkiem pikantnego imbiru oraz wyjątkowo ostrą i sycącą zupę meksykańską z klopsikami wołowymi. Według Kuchni Pięciu Przemian wszelkie ostre przyprawy takie jak pieprze, papryczki chili, chrzan, czosnek czy imbir stanowią naturalną ochronę płuc, dlatego warto dodawać je do potraw, kiedy jest chłodniej. Przepisów jest mnóstwo trzeba tylko wybrać ulubione składniki i doprawić odpowiednimi przyprawami.

Gatunek: