Treść podręcznika została ułożona zgodnie z programem specjalizacji z medycyny rodzinnej. Kompendium wiedzy z kardiologii przydatna dla lekarzy POZ uwzględnia:
Czy wiesz, że specjalnie opracowana dieta minimalizująca spożycie węglowodanów na rzecz dodatkowych tłuszczów sprzyja nie tylko walce z nadwagą, ale także okazuje się wyjątkowo pomocnym narzędziem w leczeniu różnorodnych problemów zdrowotnych?
Z książki "Dieta ketogeniczna bez tajemnic" dowiesz się:
Przez ostanie trzydziestolecie bardzo intensywnie promowano diety niskotłuszczowe. Dlaczego więc jesteśmy coraz grubsi i podatni na choroby? Nasze ciała potrzebują tłuszczu, ponieważ jest on niezbędny dla zdrowia, a idealnym sposobem na poradzenie sobie z epidemią chorób serca i otyłością jest dieta ketogeniczna. Autor prezentuje wyniki najnowszych badań naukowych na temat różnego rodzaju tłuszczów. Analizuje ich właściwości i wpływ na zdrowie.
Nadciśnienie tętnicze występuje u ponad 1/3 dorosłych kobiet w Polsce. To najczęstsza choroba układu sercowo-naczyniowego w żeńskiej części populacji, wymaga więc gruntownej wiedzy niezbędnej dla każdego lekarza praktyka. Nadciśnienie tętnicze u kobiet to wachlarz problemów związanych między innymi z ograniczeniem w wyborze leków u pacjentek w wieku rozrodczym. Oddzielną kwestią jest postępowanie u pacjentek ciężarnych i w okresie laktacji.
30 minut dziennie dla zdrowego serca to oparty na wynikach najnowszych badań naukowych plan,przedstawiony jako seria łatwych i efektownych kroków o dowiedzonej skuteczności.To sposób by zmienić dietę,zacząć się ruszać i zdobyć motywację do działań na rzecz zdrowego serca.Dowiedz się jakie pokarmy najlepiej służą sercu.Odkryj proste sposoby,by twoja dieta była swieższa i zdrowsza.Od kwasów tłuszczowych trans z pożywienia po wirusy powietrza,nasze ciało bezustannie atakują gro
Książka dotyczy psychospołecznego aspektu jedzenia pod wpływem emocji. Wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie reguluje emocje i nastrój. Dowodzi, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka jest doświadczanie i radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia. Przedstawia najnowsze badania z zakresu jedzenia emocjonalnego, jak również wyniki badań własnych.
Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka?
Średnio co 8 minut ktoś w Polsce doznaje udaru mózgu, który może w jednej chwili odebrać niemal wszystko - sprawność, samodzielność, możliwość komunikowania się ze światem, uszkodzić wzrok, słuch... Przewodnik po "chorowaniu" i "zdrowieniu" kierowany do pacjentów i ich bliskich. Wybitni polscy specjaliści - neurolodzy, kardiolodzy, logopedzi, fizjoterapeuci, psycholodzy, dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Publikacja prezentuje aktualną wiedzę z zakresu podstawowych i zaawansowanych procedur medycznych oraz współudziału pielęgniarki w świadczeniach diagnostyczno-terapeutycznych realizowanych na rzecz pacjenta znieczulanego i w stanie zagrożenia życia.
Publikacja o charakterze interdyscyplinarnym. Jako pierwsza na polskim rynku kompleksowo omawia najważniejsze zagadnienia w tym zakresie. W treści opisane zostały elementy związane z etiologią , diagnostyką zakażeń przewodu pokarmowego u różnych grup chorych (dzieci, dorośli, podróżujący, po antybiotykoterapiach, u przewlekle chorych, u hospitalizowanych, po przeszczepach narządów).