Klub Kulinarny Łasuch

Szanowni Czytelnicy! Uprzejmie informujemy, że Dział Dziecięcy Filii posiada nowy numer telefonu: 507 770 859

Klub Kulinarny Łasuch

Sielska kuchnia

Wrześniowe spotkanie Klubu Kulinarnego miało jeszcze wakacyjny klimat. Panie opowiadały o swoich letnich podróżach oraz potrawach, których miały okazję spróbować podczas wakacji. O kuchni rosyjskiej, którą miała okazję skosztować podczas wyjazdu do Petersburga opowiadała pani Irena. Uczestniczki spotkania z zainteresowaniem obejrzały czasopisma „Sielskie życie” i „Sielska kuchnia”, prenumerowane w Bibliotece Naukowej promujące siłę tradycji i piękno natury.

Zapraszamy na kawę

Poranna kawa to niemal rytuał, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. O faktach i mitach związanych z degustacją tego napoju rozmawiały uczestniczki Klubu Kulinarnego Łasuchy podczas majowego spotkania w Filii Biblioteki. Każda z pań codziennie, albo od czasu do czasu sięga po filiżankę kawy. Istnieje wiele gatunków kawy i jeszcze więcej sposobów jej parzenia.

Śniadanie na dobry początek dnia

Smaczny i zdrowy poranny posiłek dający dużo energii, to dobry początek dnia. Pomysłami na ulubione śniadanie dzieliły się podczas marcowego spotkania w Filii biblioteki uczestniczki Klubu Kulinarnego Łasuchy. Inspirację można znaleźć również w kuchni Francuzów, Greków, Anglików, Amerykanów i Japończyków. Okazuje się, że niektórym narodom smakuje na śniadanie zupa, kaloryczne puchate naleśniki polane słodkim sosem, czy np. makaron z warzywami i kurczakiem.

Cudowny imbir- spotkanie Klubu Kulinarnego

Imbir to przyprawa, która jest powszechnie znana w Azji od wieków, natomiast u nas do niedawna kojarzyła się głównie z piwem i ciasteczkami imbirowymi pochodzącymi ze Stanów Zjednoczonych. Od kiedy świeży korzeń imbiru jest łatwo dostępny i można go kupić nawet w supermarkecie, wszyscy możemy korzystać z jego cudownych właściwości. Dlatego poświęcono mu styczniowe spotkanie Klubu Kulinarnego w Filii biblioteki.

Klub Komputerowy Seniora

Jesienna aura sprawia, że więcej czasu spędzamy w domowych pieleszach. Aby seniorom nie nudziło się w długie zimowe wieczory podczas spotkania Klubu Komputerowego w Filii biblioteki zachęcano do kontaktowania się z rodziną i znajomymi  za pomocy poczty email. Korespondencja elektroniczna ma tę przewagę nad tradycyjną, że nasze listy docierają do odbiorcy w ciągu kilku minut.

Kapusta w roli głównej

Niedługo zima i smaki świeżych, soczystych warzyw i owoców, powoli odchodzą w zapomnienie, zanim znów doczekamy wiosennych smakołyków wykorzystajmy całą rodzinę roślin krzyżowych, które w zimowym okresie są najcenniejszym źródłem witamin. Na temat różnych odmian kapusty, uprawianych i docenianych już w starożytności rozmawiano podczas listopadowego spotkania w Klubie Kulinarnym w Filii biblioteki.

Miód, źródło zdrowia i smaku

Październikowe spotkanie Klubu Kulinarnego Łasuchy upłynęło w bardzo miłej atmosferze. Licznie przybyłe panie gorąco dyskutowały o tym, jak jesienna aura wpływa na samopoczucie i zdrowie oraz dzieliły się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi właściwość miodu. Miód ze względu na swoją wyjątkowość był ponoć pokarmem bogów olimpijskich, a człowiek odkrył jego walory smakowe i lecznicze już w starożytności.

Klub Kulinarny: Pomysł na sałatkę

Sałatki to bogactwo smaków i składników, kuszą kolorem i pięknym zapachem. W czwartek 15 września w Filii biblioteki uczestniczki Klubu Kulinarnego Łasuchy rozmawiały o walorach i sposobach przygotowania smacznych, prostych i sycących sałatek. Hitem okazała się sałatka inspirowana kuchnią włoską, składająca się ze świeżych warzyw, grillowanego kurczaka i polana pikantnym sosem.

Tradycje kuchni dolnośląskiej

Dolny Śląsk to region będący mozaiką różnorodnych kultur. Przesiedleńcy przybywający na ten teren po II wojnie światowej z różnych stron Polski przywozili ze sobą bagaż kultury niematerialnej w postaci pieśni, obrzędów, wspomnień związanych z utraconymi “małymi ojczyznami”, a także oczywiście różnorodne tradycje kulinarne.

Klub Kulinarny Łasuchy: Warzywnik

 Aby rozpocząć uprawę warzyw na własne potrzeby, nie trzeba wcale być właścicielem działki. Wystarczy taras, balkon lub parapet i trochę dobrych chęci. Własnoręcznie wyhodowane warzywa nie tylko są pełne wartościowych składników odżywczych, ale przede wszystkim ich uprawa daje ogromną satysfakcję. Do zakładania własnego mini warzywnika zachęcano w Filii biblioteki na kwietniowym spotkaniu Klubu Kulinarnego Łasuchy.

Strony